top of page
  • Punktzonen

Omlægning af kosten

Opdateret: 15. jan.

Fra tanke til handling


Fra at man beslutter sig til at kosten skal lægges om og til at man så også rent faktisk kan gøre det, ja der er der nogen gange langt. Hvorfor skal det være så svært at gøre det, som man godt ved er det allerbedste for en?

Det skal det af flere årsager.

Der findes for det første rigtig mange anvisninger om, hvad der er den rigtige kost. Nogen siger det ene og andre siger det andet. Nogen siger, at det er sundt at spise kartofler, mens andre siger, at det er usundt. Nogen siger, at vi ingen fedt skal have mens andre siger, at vi nærmest ikke kan få nok fedt osv. Hvad skal man efterhånden tro på som menig mand/kvinde? Det kan blive meget fristende at give op og putte sig med de kostvaner, man nu en gang har fået tillagt sig.

Men ubalancerne bliver ved med at være der: uregelmæssig afføring, oppustethed, luft, hovedpine, smerter i mave og tarm, kvalme, træthed, koncentrationsbesvær, humørsvingninger, ja - jeg kunne blive ved med listen over symptomer på at din kost ikke er god for dig. Så, hvad gør du ?

Fortsætter du alligevel med at putte dig med dine uhensigtsmæssige vaner? Det er der faktisk forbavsende mange, der gør. Det er som om, at man vælger at gøre sig blind for virkeligheden. Man overbeviser sig selv om, at det da ikke kan betyde så meget, om man spiser det ene eller det andet. Desuden siger lægerne også, at det er lige meget, hvad du spiser - så hvorfor gøre noget her?

Heldigvis er der også mange, som tager tyren ved hornene og tager kampen op.

Først er det vigtigt at få hjælp af en professionel, som har god viden omkring kost. Når man får den rigtige hjælp, bliver man bedre i stand til at tage de første og vigtige skridt selv.

Vigtigt med kvalificeret viden

Når du skal sætte sig ind i, hvad der er god kost for lige netop dig, så er det vigtigt, at søge så meget information som muligt om baggrunden for den koststil, som du bliver anbefalet. Det vil sige, at du skal på banen selv og indhente viden dels fra din/dine behandler/behandlere - og dels fra søgen på nettet. Her er det vigtigt at slå fast (og det er noget af det, der gør det rigtig svært), at det, der er sundt for den ene, kan være som gift for den anden. Der findes ingen kostform, som alle tåler lige godt.

Derfor: stop jagten på KUREN, stop i det hele taget tanken om, at det er en kur, som du skal på og så kører det. Glem det! og tænk i stedet, at det er en livstilsændring, der skal til.

Vi lever i en tid, hvor flere og flere udvikler intolerance overfor en eller flere fødevarer. Lige pludselig tåler man måske ikke det, man engang godt kunne tåle. Hvorfor? Igen af flere årsager: Forurening af både luft og jord, stress, ensformig kost igennem mange år, indtagelse af meget industrielt forarbejdet mad osv. osv..

Så: Vi skal til at vænne os til at vores mad skal være mere individuelt tilpasset. Dog er der nogle overordnede regler som gælder for alle.

Overordnede regler

Noget af det vi godt kan slå fast, og som gælder for alle, er, at vi skal reducere vores forbrug af sukker. Faktisk kunne dette blogindlæg sagtens handle om sukker og de hvide kulhydrater alene, for de er i allerhøjeste grad de største syndere, når vi snakker livsstilsygdomme. Det er afhængigheden af sukker, der gør, at vi har så svært ved at ændre kosten til det sundere.

Så vi kan ligeså godt erkende det først som sidst:

Vi skal have hjælp til at komme ud af vores sukkerafhængighed.

Det er fuldstændig på lige fod med afhængighed af rygning eller alkohol eller andre euforiserende stoffer. Det er bare ikke anerkendt som sådan. Og her ligger en vigtig forklaring på, hvorfor det er så svært at ændre vores livsstil.

Så først når vi erkender, at vi er afhængige, kan vi begynde at handle på det.

Men er det så ikke bare at komme i gang? Jooooohh - eller nej ikke altid. For det kommer an på, hvad der ligger til grund for lige netop din afhængighed. Årsagen er vi som regel mere eller mindre ubevidste om.

Hvilken madkultur er du vokset op med?

Der ligger rigtig meget psykologi i vores madkultur. Den kultur, vi er vokset op i kommer, til at bestemme rigtig meget, også når du står på egne ben og i princippet kan bestemme selv. Vi får tillagt nogle vaner, som ikke altid er gode vaner. Det vi kan lide at spise hænger ofte sammen med positive oplevelser i forbindelse med madindtag i barndommen. Det vil sige, at stemninger omkring middagsbordet har stor betydning for, hvordan du oplever og optager maden. Det er noget, der foregår helt ubevidst.

Hvilke kostvaner var der hjemme hos dig? Hvordan var stemningen omkring madlavning og spisning? Var der travlhed og stress? Hvordan var variationen i maden? Var den ensformig? Osv. Osv. Selvom vi prøver at lave om på det, vi synes var forkert i vores opvækst, så skal vi være opmærksomme på, at det kan give blinde vinkler, når vi skal opdrage vores egne børn (og os selv).

Viljen til forandring

Når du har høstet nok viden til, at du er overbevist om at kosten kan gøre underværker i forhold til dit helbred og hele din velvære, så er du klar til at starte med at tage det første skridt.

Du får hjælp af din behandler til, hvordan du kommer i gang.

Handling og første skridt.

Stil ikke for store krav til dig selv fra starten. Når du har studeret din nye kostplan, så starter du med at se, hvordan dit madskab ser ud i forhold til planen. Hvor kan du starte? Alt efter hvordan dine kostvaner ser ud, kan du starte med at ændre på et eller flere af dine daglige måltider. F.eks. morgenmaden. Hvilke muligheder har jeg? Hvad må jeg spise her? Få købt ind til at kunne lave den nye morgenmad. Gå stille frem og få en ting implementeret ad gangen.

Til sidst har du fået skiftet dine madvarer i skabet ud med de ting, som er gode for dig og dit helbred.

Accepter at du falder i huller

Det er for de fleste umuligt at undgå at falde i huller. Især i starten kan det være rigtig svært, fordi du skal helt ud af din afhængighed, inden du kan holde dig på sporet. Derfor synes jeg, det er en god ide at gå langsomt frem:

Få et måltid på plads ad gangen. Indhent mange forskellige opskrifter, så du ikke pludselig står der og ikke ved hvad du skal finde på.

Når du så alligevel falder i: Accepter det og vend så stille og roligt tilbage på sporet igen.

Målet skal være, at du når frem til, at du i mindst 3 måneder følger planen til fulde. Når dine gener og ubehag er markant aftaget, kan du bedre tillade dig at tage en afstikker fra planen i ny og næ.

Tro mig: Du vil mærke positiv forandring på mange planer, når du først har været på rette spor i nogle måneder.

Mærk forandringen

Den første tid er altid den sværeste tid. Det er her du skal kæmpe mest imod dine gamle vaner og mønstre. Men lad din vilje sejre og gør, hvad der skal gøres. Når der er gået 3 måneder med kostændringerne, vil du helt klart kunne mærke positiv forandring:

 Dine gener er betydeligt reduceret, du har mere energi, du har flere vågne timer i døgnet, du sover bedre.

Nu har du fået blod på tanden, og det giver mening at fortsætte. Nu bliver det til en passion, og du går mere og mere op i at udvide og forbedre den nye kostform. Nu er det ikke kun viljen, der driver, men også lysten, passionen og din glæde ved dig selv og dit helbred, der langsomt men stødt bliver bedre og bedre.


11 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Arbejde med de dybtliggende spændinger

De muskler, der ligger dybt og helt inde ved skelettet, er de muskler, der gør, at vi kan stå oprejst helt uden at tænke over det. Spændingen i disse muskler er helt udenfor viljens kontrol. Når vi er

Hatten af for posturologien

Jeg betages hver dag i klinikken, når jeg arbejder med posturologien. Det er utroligt, at man bare ved at lægge en neurostab (en chip med et elektrisk kredsløb) under foden, kan rette skævheder i krop

bottom of page